De Naaldenkoker uit 1787 van Wijntje Wijk en Dirk Winkel


Foto's schagerbrug en zijpe


Dirk Winkel werd op 8 mei 1757 te Winkel geboren als zoon van Jan Corneliszn Winkel en Crelisje Stromer uit Schagerbrug. Dirk trouwde op 25 februari 1787 met de in 1761 in Schagen geboren Wijntje Wijk, de dochter van Frans Wijk uit Schagen en Trijntje Rijkers uit Zijpe. Ter gelegenheid van hun huwelijk schonk Dirk Winkel
aan zijn bruid Wijntje Wijk voor nuttig gebruik deze fraai bewerkte zilveren naaldenkoker met schroefdop met een platte bovenkant waarin in krullende letters werd gegraveerd: T:DW.


De inschrijving van het huwelijk van Dirk en Wijnte 25 febr 1787


Er zijn veel voorbeelden opgezocht om de juiste betekenis van de gravering te achterhalen.
In die tijd stond de T: voor trouw(en), de D en de W moeten dan voor de voornamen van Dirk en Wijntje gestaan hebben. Dus: Trouw: Dirk en Wijntje.

Verder is de naaldenkoker voorzien van liefdes- en vruchtbaarheidssymbolen, zoals man en vrouw die elkander de hand reiken boven twee brandende harten en een moeder die haar kind de borst geeft.
Deze symbolen waren niet alleen symbolisch want op 13 juli 1788 werd hun eerste en enige kind 'Trijntje Winkel' in Schagen geboren. Deze dochter trouwde in 1810 met Dirk Marees, de zoon van Jan Marees en Trijntje Boontjes.Toen Trijntje Winkel in mei 1822 in het kraambed overleed bleef Dirk achter met vier (de andere 4 waren overleden) kinderen en de naaldenkoker van zijn schoonmoeder Wijntje Wijk.

Een half jaar later, op 29 december 1822, trouwde Dirk in Zijpe met Grietje Zander, de weduwe van Willem Bos. Dirk Marees en Grietje Zander kregen ook acht kinderen, hun oudste zoon was Arie Marees die in 1824 in Zijpe werd geboren. In plaats van dat de naaldenkoker naar één van de kinderen uit Dirk's eerste huwelijk ging (de nazaten van Wijntje Wijk), erfde Dirk's oudste zoon Arie Marees en zijn vrouw Jantje Dikker de naaldenkoker van Wijntje Wijk.


Deze Arie Marees en Jantje Dikker waren ook twee van onze voorouders.