Hendrik Frinks of Frenks verhuisde in 1782 van Deventer naar Vlissingen


Foto's: Deventer en Vlissingen


Register toestemming en weigering tot inwoning in de stad Deventer:

1772 - 1778 - 1780 en verlenginen

Klik voor vergroting


30 september 1772


20 maart 1778

18 juli 1780


Door armoede gedreven trokken in het begin van de 17e eeuw veel inwoners van het Rheinland naar de steden aan de rivieren, zo ook Christiaan Frincs die in 1628 als soldaat in het leger in Deventer in het huwelijk trad. Zijn vermoedelijke kleinzoon was ook een Christiaan met de achternaam Frencks, hij werd in 1655 in Deventer geboren. Deze Christiaan had ook weer een kleinzoon met de naam Christiaan, zijn achternaam was dit keer Frincks toen hij in 1729 trouwde met Anna Margaretha Vaes. Later had hij echtgenotes met de namen Margriet Boogs en Margaretha Jacobs Heilberg. De kans is groot dat de laatste twee één en dezelfde echtgenote was uit Heidelberg. Deze veronderstelling wordt nog eens onderstreept door het gegeven dat Christiaan al in 1734 een zoon had met de naam Jacobus Frinks die wellicht genoemd werd naar zijn grootvader van moeders kant Jacob Heilberg.


Deze Christiaan was soldaat in het leger onder Oranje Drenthe met Deventer als thuisbasis. Christiaan en zijn vrouw(en) hadden meerdere kinderen met de achternamen Frinks, Frincks, Vrinks en Vrincks. De jongste werd in 1752 in Deventer geboren met de naam Hendrik Frinks Hij diende, evenals zijn vader, voorouders en broers, als soldaat in het leger van de Prins Oranje Drenthe in Deventer. Deze Hendrik trouwde in ongeveer 1772 met Anna Margaretha Kiessel (Kiesel) uit Deventer, zij kregen drie dochters: Stoffelina Frenks in 1776, Maria Frinks in 1778 in Breda en Diena Frenks in 1781 in Vlissingen. De vrouwen van de manschappen trokken mee naar de verschillende legerplaatsen in het land, om de geboortes van hun kinderen te vinden moet de troepenbewegingen gevolgd worden.

 

Op 18 september 1772 doen Hendrik en Anna Margaretha een verzoek om weer in Deventer te mogen wonen, ze hadden toen nog geen kinderen. Dit verzoek werd aangetekend in het register toestemming of weigering tot inwoning in de stad Deventer. Later werden nog twee verzoeken ingediend en gehonoreerd en vervolgens voor periodes verlengd.

Diverse gegevens over Hendrik om hem goed in de tijd te kunnen plaatsen.

klik voor vergroting


Dochter Maria geboren op 24 mei 1878 in Breda


Uittreksel rangeerlijsts van 21 maart 1781 van het 2e bat. Infanterie garnizoen Vlissingen. Hieruit blijkt dat Hendrik Frenks (nr 30) ziek is.


Uit de lijst volkstelling 1812 in Vlissingen blijkt dat Hendrik op 21 juni 1752 werd geboren.


Op de rangeerlijst van 27 maart 1781 van het "2e bateljon regiment infanterie Oranje Stad en Lande en Orange Drenthe" staat Hendrik Frenks in Vlissingen vermeld als ziek. Waarschijnlijk heeft hij toen het leger verlaten. Een jaar later komt zijn vrouw Anna Margaretha Kiesel in Vlissingen te overlijden.
In ongeveer 1785 trouwde Hendrik met de Zeeuwse Maatje Verschuure. Hendrik en Maatje kregen vier levensvatbare zonen: Andries Frenks in 1787, Christiaan Frenks in 1789, Leendert Johannis Frinks in 1792 en Franciscus Frenks in 1794.
Andries trouwde met Johanna van de Poeljen, ze hadden geen kinderen. Leendert Johannis trouwde met Adriana Geldof, hun kinderen kregen de naam Frenks. Christiaan trouwde met Maria Grootjans, hun kinderen kregen ook de naam Frenks. Franciscus trouwde met Christina van Dam en later met Johanna Maria Muller, hun zoon Franciscus kreeg de naam Frinks. Deze familie is met de Marine van Vlissingen naar Den Helder verhuisd. Iedereen die tegenwoordig Frinks heet stamt af dan deze Franciscus. Hij was ook één van onze voorouders.