Franciscus Frinks ging in 1875 van Vlissingen naar Den Helder
Foto's: Vlissingen en Den Helder
Franciscus Frinks werd op 6 november 1833 in Vlissingen geboren als zoon van Franciscus Frinks (ook wel Frenks) en Johanna Maria Muller (ook wel Mulder), beiden uit Vlissingen. Vader Franciscus was eerder getrouwd met Christina van Dam.
Het verhaal ging binnen de familie Frinks in Den Helder dat Franciscus als 14 jarige jongen uit het weeshuis in Venlo vertrok om bij de Koninklijke Nederlandsche Marine te dienen. Dit verhaal berust deels op waarheid. Franciscus was bijna een jaar oud toen zijn moeder op 13 oktober 1834 overleed, zijn vader overleed 6 jaar later op 31 juli 1840. Franciscus was hun enigst kind dat toen in leven was en werd ondergebracht in het Katholieke Arm-, Gast en Weeshuis te Vlissingen (hij werd daar Frenks genoemd). Drie jaar later, op 17 mei 1843, werd Franciscus overgeplaatst naar het RK weeshuis 'Maatschappij van weldadigheid' in de kolonie Veenhuizen. In deze kolonie werd Franciscus opgeleid voor de zeevaart. Officieel werd vermeld dat Franciscus in juli 1853 in Vlissingen in zeedienst ging waar hij later bekend stond als kok bij de marine.
Omstreeks het jaar 1875 werd de marinewerf in Vlissingen naar Den Helder verplaatst. Veel van het marinepersoneel vertrok om die reden ook naar Den Helder waaronder Franciscus Frinks en ook zijn aanstaande echtgenote Wilhelmina Catharina Grasser die op dat moment nog getrouwd was met de marineman Jacobus de Brock. Jacobus en Catharina Wilhelmina hadden geen kinderen toen Jacobus op 7 december 1875 in Batavia op 28-jarige leeftijd overleed.
Het was op 1 november 1877 toen Franciscus, 44 jaar oud, in Den Helder trouwde met de 25-jarige Wilhelmina Catharina Grasser. Franciscus en Wilhelmina kregen zeven kinderen waarvan er drie in het eerste jaar stierven. De vier levensvatbare kinderen waren: Philippus Frinks 1878 (volgende voorouder), Janneke Frinks 1886, Gerrit Frinks 1890 en Franciscus Frinks 1898.
Volgens een rechtbankverslag in de Schager Courant van 6 november 1904 werd Franciscus spraakgebrekkig en arm genoemd maar hij had een goed hart. Een kostganger met betalingsachterstand die dronk en Franciscus mishandelde mocht toch nog bij 'm blijven wonen.
Later had Franciscus een snoepwinkeltje tegenover (of in de buurt van) een school ter hoogte van de dijk in Den Helder waar tegenwoordig het marinemuseum is. Hij heeft daar lang ziek op bed gelegen.
Franciscus overleed in 1914 op de leeftijd van 80 jaar, zijn vrouw Wilhelmina Catharina Grasser overleed in 1924, zij werd 72 jaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb