Johanna Dijkgraaf (1824 Vlissingen) trouwde met Ede Platvoet & Folkert Mooijen


Vlissingen


Johanna Ernestina Dijkgraaf werd op 31 januari 1824 in Vlissingen geboren. Zij was de dochter van Marinus Dijkgraag (broodbakker) en Antoinetta Stofregen. Johanna Ernestina had één zusters en drie broers (Marinus 1815 - Isaäc 1818 - Anthony 1822 - Maria 1828)

Nicolaas Cornelis Slegt (1932 Middelburg) was van goede komaf want zijn vader, Jacobus Slegt, was chef der eerste afdeling aan het Provinciale Gouvernement. Nicolaas Cornelis Slegt was muzikant bij de Marine in Vlissingen. Later was hij dirigent van gezang bij de Kapel van de Koninklijke Marine in Den Helder.

Johanna Ernestina Dijkgraaf was dienstbode in het gezin van Jacobus Slegt in Middelburg. Op een nog onbekend tijdstip is Johanna Ernestina ook naar Den Helder vertrokken en daar op 3 april 1851 getrouwd met Ede Platvoet , een zeeman van het eiland Texel. Waarschijnlijk heeft Johanna haar man in Vlissingen ontmoet en is daarna naar Den Helder vertrokken want zij woonde daar al eerder dan de zoon van haar werkgever Jacobus Slegt.

Johanna Ernestina Dijkgraaf en Ede Platvoet kregen één kind: Dochter Aafje Platvoet die op 14 februari 1853 in Den Helder werd geboren. Het huwelijk tussen Johanna Ernestina en Ede liep stuk en had een wettelijke scheiding op 4 juni 1859 tot gevolg.

Nog hetzelfde trouwde op 22 december de 35-jarige Johanna Ernestina Dijkgraat met Folkert Gerrit Johannes Mooijen. Folkert was toen 37 jaar oud en was bottelier bij de Koninklijke Marine.

Volgens het extract uit het stamboek onderofficieren is Folkert G.J. op 8 juni 1841 in dienst gegaan bij de Koninklyke Nederlandsche Marine en werd hij uitgezonden naar vele landen op verschillende schepen. Zijn laatste zeereis voor zijn huwelijk met Johanna was op 26 september 1857 met het vrachtschip Willemsoord en de eerste afvaart na zijn huwelijk was op 21 september 1861 met het stoomschip Brona. Hij is na zijn huwelijk  blijven varen en er waren minstens twee reizen waarbij hij meer dan twee jaar van huis was (China, Siam en Oost Indie). Johanna was alleen thuis tijdens de reizen, waarschijnlijk had ze een dienstje bij Nicolaas Cornelis Slegt in Den Helder.

Op 15 september 1872 werd Folkert Gerrit Johannes wegens ongesteldheid uit de dienst ontslagen. Hij kreeg een jaarlijks pensioen van 180 guldens. Hierna gingen Folkert en Johanna in Amsterdam wonen waar Folkert in augustus 1875 is overleden op de leeftijd van 53 jaar. (omstreeks 1882 is Johanna, ze werd toen Stijntje genoemd, nog getrouwd geweest met Karel Willem Kerling waarvan ze drie jaar later weer scheidde).

De sigarenkoker van

Folkert, Gerrit, Johannes Mooijen


Toen Folkert Gerrit Johannes Mooijen overleed was Johanna Ernestina Dijkgraaf haar dochter Aafje Platvoet al drie jaar getrouwd met de zeeman stoker Leonardus van Oeffel uit Rotterdam. De relatie tussen dochter Aafje en haar moeders tweede echtgenoot Folkert moet goed zijn geweest want de eerste twee kinderen van Aafje en Leonardus werden genoemd naar de familie van de kinderloze Folkert. Zo was de naam van hun eerste dochter die in 1873 werd geboren Cornelia, Clasina, Ernestina, Johanna (kortweg: Stien) van Oeffel, haar eerste twee namen waren naar Aafjes Grootmoeder en de volgende twee naar de grootmoeder van Folkert. In 1874 werd de eerste zoon van Leonardus en Aafje "Folkert, Gerrit, Johannes van Oeffel" genoemd, dus naar Aafje's stiefvader.

Zo werden de dochter en zoon van Aafje en Leonardus ook Cornelia, Clasina, Ernestina, Johanna (Stien Wildeman) en Folkert, Gerrit Johannes (Gerrit Wildeman) genoemd. In het telefoonboek staan tegenwoordig ook nog enkele personen onder de naam F.G.J. van Oeffel.

Folkert Gerrit Johannes Mooijen heeft al zijn zeemanspapieren bewaard in de blauwe ehbo-trommel van het Marinepersoneel waar ook zijn sigarenkoker, versierd met een portret van moeder en kind, en een kerkboek van Johanna zat.

Via zijn weduwe Johanna Ernestina Dijkgraaf is deze trommel met inhoud uiteindelijk bij mij terechtgekomen.

Uit de gezinbsbladen van de gemeente Apeldoorn blijkt dat Nicolaas Cornelis Slegt in 1883 in Apeldoorn kwam wonen. Op 16 mei 1883 gingen Johanna Ernestina Dijkgraaf (Stijn) en haar Kleindochter Cornelia Clasina,Ernestina. Johanna van Oeffel (Stien) ook naar Apekldoorn, ze gingen inwonen bij Nicolaas Slegt waar Johanna dienstbode werd, Haar kleindochter was toen tien jaar oud. Hierna komt mevrouw Beets uit den Helder bij Nicolaas Slegt wonen waarmee ze trouwde. Verder hadden ze nog twee kostgangers. Op 30 juni 1884 werd hun dochter Maria Slegt geboren, moeder Wilhelmina Beets overleed daags na de bevalling.

Johanna bleef met haar kleindochter Stien van Oeffel achter bij de weduwnaar Nicolaas Slegt, Stien heeft ondertussen een paar keer het huis verlaten voor andere dienstjes, ook is ze naar Den Haag en Amsterdam geweest maar als thuis had ze een kamertje bij Nicolaas Slegt en haar grootmoeder aan de Deventerstraat in Apeldoorn. Johanna Ernestina overkeed daar op 23 februari 1894, kleindochter Stien trouwde in september 1896 met Berend Wildeman die toen ook in Apeldoorn woonde.

In het overlijdensbericht van Johanna Ernestina (Stijntje) Dijkgraaf van 23 februari 1894 werd enkel vermeld dat zij de weduwe was van Folkert Gerrit Johannes Mooijen. Haar dochter Aafje Platvoet en echtgenoot Leonardus van Oeffel werden niet vermeld op de rouwkaart die werd opgesteld door Nicolaas Slegt,

Nicolaas schreef: Meer dan 20 jaren was ze voor de familie een eerlijke en trouwe zorg. Dit betekent dat ze naast de tien jaren in Apeldoorn meer dan tien jaar bij de familie in Middelburg, Den Helder en/of Amsterdam gewerkt moet hebben.

 

Rouwkaart van Johanna Ernestina Dijkgraaf febr 1894


Maak jouw eigen website met JouwWeb