De boerenhofstede van Pieter Algers in Abbega


De plek waar de Wiersma's 300 Jaar Woonden


Toen Pieter Algers in 1698 aan de Hissedijk in Abbega zijn boerderij bouwde wist hij nog niet dat zijn naam "Pieter" wijdverbreid zou worden in tijd en plaats. Driehonderd jaar nadien zijn de Pieter's onder zijn nazaten bijna niet te tellen. Pieter en zijn onbekende vrouw kregen een dochter met waarschijnlijk de naam Hiltje Pieters. De naam Hiltje is achteraf verondersteld omdat de oudste dochters van Hiltje's zonen Rienk en Pieter beiden als doopnaam Hiltje hadden.

Op de plattegrond hiernaast is de plek van de boerenhofstede vermeld onder B, zo'n 10 minuten lopen vanaf de kerk in Abbega,

Pieter zijn achterkleinzoon Pieter Rienks zal ook in de boerderij komen te wonen, hij had toen 26 ha grond (groen gebied) en hij trouwde met zijn buurmeisje Boukje Uiltje die later nog eens 8 ha landerijen (roze gebied) zal erven van haar ouders.

Hiltje Pieters trouwde omstreeks 1684 met Uilke Rienks. Uit de cohieren van Abbega blijkt dat haar vader Pieter Algers van 1698 t/m 1706 eigenaar was van de deze hofstede en dat zijn (a.s.) schoonzoon Uilke Rienks de gebruiker was. Hiltje Pieters en Uiltje Rienks kregen minstens twee zonen; Pieter Uilkes in 1685 en Rienk Uilkes in 1687. Zoon Rienk Uilkes, die in 1712 met Imkje Sijtses trouwde, werd in 1738 eigenaar van deze boerderij die zoals vermeld door zijn grootvader Pieter Algers werd gebouwd. Dit echtpaar werd in 1749 aangeslagen voor de Quotatie belasting als een "welgestelde boer".
Hun kleinzoon Hielke Pieters, geb. in 1774, liet in 1812 zijn achternaam als "Wiersma" registreren want op de grond bij zijn ouderlijke huis lag een wier (kleiterp). Naar aanwezigheid van deze wier Koos Hylke Pieters voor de toenaam "Wiersma". (memoires Uiltje Foppes Wiersma (1838-1916).

Later werd naast de boerderij (richting Abbega) en nieuwe boerderij gebouwd en werd de oude afgebroken. Op deze plek aan de Hissedijk zullen uiteindelijk 300 jaar lang nazaten wonen van Pieter Algers. Eerst t/m pakweg 1900 Wiersma's, later gaat de boerenhofstede naar Anna Wiersma, de dochter van Pieter Sytses Wiersma. Anna Wiersma trouwde met Teake Groenveld welke familie hier nog generaties bleven wonen.. Na 1996 kwamen er stadse mensen vertelde de buurman aan de Hissedijk waar de hofstede staat.

Het kruis op de linker foto's geeft dezelfde positie weer voor de jaren 1830 en 2014, bovenstaande foto is ook uit het jaar 2014. (klik op foto voor vergroting)
Ogenschijnlijk overlapt de positie van de nieuwe boerderij die van de oude.

Uiltje Foppes Wiersma, die ook aan het nieuwe huis werkte als timmerman, schreef in zijn memoires dat eerst de nieuwe hofstede werd gebouwd en dat later de oude werd afgebroken. Misschien was de oude boerderij eerst voor een deel gesloopt, de nieuwe gebouwd en toen de rest van de oude gesloopt of is de positie van de opvaart tussen 1830 en 2014 iets gewijzigd. In ieder geval staat de nieuwe hofstede op de plaats waar vroeger de boomgaard was en waar vroeger de molen stond is nu de opvaart in smallere vorm verlengd.

Bovendien is de nieuwe hofstede in de loop der jaren ook nog enkele keren verbouwd..


Uiltje Foppes Wiersma (1838-1916) schreef in zijn memoires: Deze plaats is de Wiersma's plaats van oudsher. Zij was het, zij is het, zij blijve het in lengte der dagen.

Achter de bosjes ligt de boerenhofstede